Могу подробнее, развернутая терминология, описание межпозвоночных грыж
( välilevytyrät) :
Välilevytyrän nimistö
Välilevytyrässä välilevyainetta siirtyy diskusvälin rajojen ulkopuolelle. Nikamasolmujen päätelevyt määrittävät välilevytilan kraniaali- ja kaudaalireunan ja nikamasolmun apofyysit (pois luettuina osteofyytit) muut reunat. Tyräaines voi olla välilevyn ydintä eli nukleusta, rustoa, ruston sisäistä kaasua, fragmentoitunutta apofyysiluuta, annuluskudosta tai niiden yhdistelmää. Välilevytyrästä on käytetty Suomessa nimitystä protruusio tai prolapsi siirtyneen materiaalin muodon mukaan.
Protruusio välilevyn laakea, leveäkantainen pullistuma, joka ei ulotu nikamavälin ylä- tai alapuolelle (kuva 2A, B).
Kuva 2. Välilevyprotruusio (A sagittaalisuunta, B transaksiaalisuunta) ja välilevyprolapsi (C ja D sagittaalisuunta, E transaksiaalisuunta). (pieni) (iso)
Prolapsi välilevyn tasaista ääriviivaa selvästi muuttava pullistuma (kuva 2C, D ja E).
Pieni prolapsi prolapsi, jonka koko on alle 1/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta (kuva 3A).
Kuva 3. Välilevyprolapsin koon määrittely (transaksiaalisuunnan kaavakuvat): A) pieni eli alle 1/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta, B) keskikokoinen eli 1/3–2/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta, C) suuri eli yli 2/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta. (pieni) (iso)
Keskikokoinen prolapsi prolapsi, jonka koko on 1/3–2/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta (kuva 3B).
Suuri prolapsi prolapsi, jonka koko on yli 2/3 selkärangankanavan sagittaalimitasta (kuva 3C).
Dorsaalinen prolapsi selkärangankanavaan tai lateraaliresessiin tai molempiin suuntautuva prolapsi; tarkennuksena käytetään ilmauksia: dorsaalinen keskelle ja dorsaalinen, oikean- tai vasemmanpuoleinen (kuva 4A).
Kuva 4. Välilevyprolapsin sijainti (transaksiaalisuunnan kaavakuvat): A) dorsaalinen oikean-/vasemmanpuoleinen, B) intraforaminaalinen (ulottuu juuriaukkoon), C) ekstraforaminaalinen (ulottuu juuriaukon ulkopuolelle). (pieni) (iso)
Intraforaminaalinen prolapsi prolapsi, joka ulottuu lateraalisuunnassa nikamakaaren varsien (pedikkelien) väliseen juuriaukkoon (kuva 4B).
Ekstraforaminaalinen prolapsi prolapsi, joka ulottuu lateraalisuunnassa juurikanavan ulkopuolelle (kuva 4D).
|