Цитата:
Сообщение от Vladislav1966
Главный вопрос был в следующем: Имеет ли право человек, пересекающий границу на авто, присутствовать ЛИЧНО при досмотре машины и личных вещей? Я не доверяю никому кроме своих ближайших родственников и вполне очевидно ожидать от ЕВРОПЕЙСКОЙ страны вполне цивилизованного и грамотного досмотра/осмотра. Я тоже не хочу, что бы в мою страну - в Финляндию - везли наркоту и прочую дрянь. Но, черт возьми, это европейская страна или нет?
|
Изначально
23-05-2019, 21:18 Вы ставили вопрос так:
Сообщение 763
Вопрос.
Правомерно ли то, что ПОСЛЕ досмотра содержимого сумки её так и не отдали до окончания досмотра и помещение владельца авто (и всего остального) практически в карцер без окна и под запертую дверь? Насчет запрещенки вопросов нет - отобрали и отобрали. Главное - непонятно отношение к человеку во время досмотра авто.
Ответы в Законе о таможне 304/2016
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup...4#Pidp446209520
13 §
Kulkuneuvon pysäyttäminen ja tarkastaminen
Остановка и осмотр автомобиля
Tullimiehellä on oikeus pysäyttää ja tarkastaa kulkuneuvo.
Jos on todennäköisiä syitä epäillä, että suomalaisella, kansallisuutta vailla olevalla tai väärää lippua käyttävällä aluksella kuljetetaan tavaraa säännösten vastaisesti Suomeen tai Suomesta, alus voidaan pysäyttää ja tarkastaa myös tullialueen ulkopuolella, ei kuitenkaan vieraan valtion aluevesillä. Alus voidaan tuoda satamaan tarpeellista selvitystä varten.
Kulkuneuvossa olevat pysyväisluonteiseen asumiseen käytettävät tilat on kuitenkin oikeus tarkastaa vain Suomen tullialueelle tai siihen kuuluvan erityisen veroalueen alueelle saapumisen taikka sieltä poistumisen välittömässä yhteydessä tehtävässä tarkastuksessa sekä 2 momentin mukaisessa tarkastuksessa.
14 §
Paikan eristäminen ja liikkumisoikeuden rajoittaminen
Изоляция и ограничение права на передвижение
Tullimiehellä on oikeus eristää, sulkea tai tyhjentää tavaroiden valmistus-, lastaus-, purkaus- tai muu käsittelypaikka tai -alue sekä kulkuneuvo. Tullimiehellä on lisäksi oikeus kieltää liikkuminen tai rajoittaa liikkumista edellä tarkoitetussa paikassa, alueella tai kulkuneuvossa.
Tullimiehellä on oikeus 1 momentissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin myös yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi.
16 §
Henkilön pysäyttäminen
Задержание
Tullimiehellä on oikeus pysäyttää henkilö, joka saapuu Suomen tullialueelle, lähtee Suomen tullialueelta tai käy sellaisessa kulkuneuvossa tai paikassa, jossa tavaraa puretaan, lastataan tai säilytetään, myös tullitoimenpiteiden tarpeellisuuden selvittämiseksi Tullin tiedonsaantioikeuksien mukaisesti. Tullimiehellä on oikeus pysäyttää henkilö myös muualla Suomen tullialueella, jos siihen on erityisiä syitä.
17 §
Henkilöllisyyden selvittäminen
Tullimiehellä on yksittäisen tullitoimenpiteen suorittamiseksi oikeus saada jokaiselta tiedot tämän nimestä, henkilötunnuksesta tai sen puuttuessa syntymäajasta ja kansalaisuudesta sekä paikasta, josta hän on tavoitettavissa.
Tullimiehellä on oikeus henkilöllisyyden selvittämiseksi ottaa kiinni henkilö, joka kieltäytyy antamasta 1 momentissa tarkoitettuja tietoja tai antaa niistä todennäköisesti virheellisen tiedon, jos kiinniottaminen on välttämätöntä henkilöllisyyden selvittämiseksi. Kiinni otettu on päästettävä vapaaksi heti, kun tarvittavat tiedot on saatu, kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluttua kiinniottamisesta.
Henkilö ja hänen mukanaan olevat tavarat voidaan vapauteen kohdistuvan toimenpiteen yhteydessä tarkastaa hänen tunnistamistaan varten tarpeellisen asiakirjan löytämiseksi.
Jos henkilö kieltäytyy antamasta 1 momentissa tarkoitettuja tietoja eikä henkilöllisyyttä voida muutoin selvittää, tullimiehellä on oikeus selvittää henkilöllisyys henkilötuntomerkkien perusteella. Tällöin on noudatettava, mitä henkilöön kohdistuvan etsinnän toimittamisesta säädetään pakkokeinolain 8 luvun 33 §:n 2—4 momentissa.