Luukkosen rantapaikalle syttyvät Moskovan valot miljoonalla eurolla
Savusauna ja kylpytynnyri Tetriniemen rannassa eivät enää lämpiä asiakkaille. Kari Luukkosen matkailuyritys siirtyy venäläiseen yksityisomistukseen elokuun alussa. HANNU OJALA
HANNU OJALA
RUOKOLAHTI. Matkailuyrittäjä Kari Luukkonen teki keväällä valintaa kahdesta vaihtoehdosta. Ensimmäisessä oli luvassa kovaa työtä ja vähintään 600 000 euron velka. Toinen lupasi reilusti vapaa-aikaa ja 1 350 000 euron kertaluonteisen tulon.
Luukkonen on juuri palannut kahden viikon kalastusmatkalta Jäämereltä. Päätös ei ollut loppujen lopuksi kovin vaikea. Ruokolahden Fasaanisafarista ovat tosin jäljellä vielä nimi ja fasaanit, mutta varsinainen liiketoiminta loppui toukokuun alussa. Fasaanejakin Kari Luukkonen sanoo kasvattavansa vain harrastuksekseen myyntiin metsästysseuroille.
Paikka tuli markkinoille huhtikuussa. Myynti-ilmoituksen mukaan tontin koko oli noin 20,1 hehtaaria. Rantaviivaa oli hieman yli kilometri ja vapaata rakennusoikeuttakin oli jäljellä vielä 1 200 neliömetriä. Valmiita vapaa-ajankäyttöön tarkoitettuja rakennuksia on useita. Rannassa on savusauna ja tavallinen sauna. Kauempana mäellä on talon kokoinen mökki, ja pihapiirin laavuun mahtuu kerralla isompikin suku.
- Myyntiä olin suunnitellut jo muutaman vuoden ajan. Senkin tiesin, että ostaja on todennäköisesti venäläinen.
Ennakointi perustui kaupalliseen arviointiin. Suomalainen ostaja ei maksaisi läheskään niin paljon kuin venäläinen. Tämä pitikin paikkansa.
Kohdetta kävi katsomassa puolisenkymmentä venäläistä ostajaehdokasta. Osan Kari Luukkonen sanoi tunnistaneensa katselijoiksi, jotka kävivät välittäjien järjestämillä kierroksilla tutustumassa myyntikohteisiin.
- Ostaja oli tutustumassa omakotitaloon Savonlinnassa ja tuli paluumatkalla tätä kautta. Hän jätti samalla kerralla tarjouksensa, jota en hyväksynyt. Pariin viikkoon ei kuulunut mitään, sitten tein oman tarjoukseni, ja se hyväksyttiin sellaisenaan.
Myynti-ilmoituksen pyyntihinnasta tultiin hieman alaspäin, ei paljon. Esisopimus tehtiin 1 185 000 euron summasta. Nyt ei puhuta mistään aiesopimuksesta, sillä jo tämän sopimuksen perusteella kauppahinnasta on suoritettu suurin osa. Lopullinen kauppakirja tehdään lähiaikoina, ja sillä alueen hallinta- ja omistusoikeus siirtyvät moskovalaiselle ostajalle.
Lopullinen kauppakirja on muodollisuus siihen nähden, kuinka tarkkaa työtä tehtiin esisopimuksen käsittelyssä.
- Neuvotteluissa oli aluksi kuusi ja myöhemmin viisi henkilöä, ja aikaa kului useita tunteja. Paperille kirjattiin pilkulleen, mitä myynti-ilmoituksessa oli ollut.
Myyjä ja ostaja ovat tavanneet tähän mennessä vain yhden kerran. Se tuli Kari Luukkosen mukaan selväksi, että alue on ostettu sijoitusmielessä ja henkilökohtaiseen käyttöön.
- Sen verran ymmärsin ostajasta, että hän matkustaa ympäri maailmaa ja ennättää käydä paikalla ehkä kerran vuodessa. Hänen piti tulla jo kesällä, mutta ei ole vielä kiireiltään ennättänyt.
Kun kaupasta oli keväällä tehty periaatteessa päätös, ostaja lupasi että liiketoiminta voi jatkua mökeillä ja rantasaunassa entiseen tapaan.
Kari Luukkonen sanoo saaneensa sen lajin yrittämisestä kyllikseen. Pienten matkailuyrittäjien tilinpäätökset alkavat Suomessa tavallisimmin miinuksella, eikä Ruokolahden Fasaanisafari tehnyt tässä poikkeusta.
Mikä on syy?
- Asiakkailta puuttuu yksinkertaisesti rahaa. Esimerkiksi Imatran kaupungilla on varattu 17 euroa tykyrahaa työntekijää kohti. Sillä pitäisi saada tilat, savusauna, kylpytynnyri ja ateria. Eihän sellaisella rahalla saa nykyään kuin aterian Mäkkäriltä.
Luukkonen uskoo, että taloudellinen tilanne on yhtä kova kaikilla pienillä matkailuyrittäjillä, vaikka julkisuuteen puhutaankin toista.
Muutama tuttu onkin jo pyytänyt neuvomaan ostoaikeissa liikkuville venäläisille tietä, kun sellaisia sattuu kohdalle.
Venäläisistä ostajista kiinnostuneille myyjille Kari Luukkosella on neuvo. Tontteja kannattaa myydä riittävän suurissa erissä. Kiinnostus lisääntyy silminnähden, jos maata on saatavana riittävän suuressa erässä.
|