PDA

View Full Version : Venalaisturistien virta ehtymassa


Spetsnaz
14-04-2004, 16:23
Venäläisturistien virta ehtymässä
Baltian EU-jäsenyys tuo Suomelle kovan kilpailutilanteen
Veijo Sahiluoma
Kauppalehti

Venäläisten matkailijoiden määrä on ollut laskussa, ja lasku näyttää ensi kesänä kiihtyvän. Venäläiset matkatoimistot ovat vähentäneet selvästi ensi kesän hotellivarauksiaan. Viime vuonna venäläisyöpymisten määrä laski jo Matkailun Edistämiskeskuksen MEKin tilastojen mukaan 12, 2 prosenttia ja tämän vuoden tammikuussa peräti 17,1 prosenttia. Tätä ennen voimakas kasvu tasaantui, mutta vielä vuonna 2002 venäläisten hotelliyöpymisten määrä kasvoi 2,3 prosenttia.
-Venäläisvarausten määrä on kesän osalta nyt 15 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Kilpailu venäläisistä matkailijoista on kiristynyt, sanoo Restelin hotellilinjan johtaja Jari Laine.
-Baltian maiden EU-jäsenyys on tuonut venäläisille uuden mielenkiintoisen vaihtoehdon. Virossa on runsaasti uusia, täysin moderneja kylpylöitä, jotka ovat hintatasoltaan venäläisille erittäin houkuttelevia verrattuna suomalaisiin kylpylöihin, Laine sanoo.
Restel on erityisesti Helsingissä venäläisten turistien suurin majoittaja. Viime vuonna venäläisten hotelliyöpymisten määrä Suomessa oli yli 460 000. Venäläiset olivat ruotsalaisten ja saksalaisten jälkeen kolmanneksi suurin ulkomainen asiakasryhmä.
-Meilläkin on keskusteltu lähinnä Joensuun ja Lappeenrannan hotelliyksiköiden johdon kanssa siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta saataisiin venäläisiä houkuteltua Suomeen. Mitään merkittävää pudotusta ei ole vielä tapahtunut, mutta ei entisenlaista ryntäystäkään sanoo SOK:n hotelli- ja ravintolatoiminnan johtaja Matti Pulkki
-Viro on venäläisille matkailijoille monella tavoin nyt EU-jäsenyyden ansiosta houkutteleva. Virossa he tulevat toimeen kielelläänkin, Pulkki korostaa.
Pulkin mukaan venäläisten matkailijoiden voimakas kasvu Viron suuntaan otettiin S-ryhmässä huomioon, kun se hankki Tallinnassa toimivat Viru-hotellin.
-Viru-hotellin toiminta on pitkälle rakennettu suomalaisten matkailijoiden lisäksi myös venäläisten matkailijoiden voimakkaan kasvun varaan, Pulkki sanoo.
Matkailun edistämiskeskuksen ylijohtajan Jaakko Lehtosen mukaan MEKin Moskovan toimisto arvioi venäläisten matkailijoiden määrän laskevan Suomessa noin viisi prosenttia.
-Euron voimakas kurssinousu on tuntuvasti nostanut venäläisten kustannuksia Suomessa. Samaan aikaan on venäläisten kulutustottumuksissa tapahtunut muutos. Nyt matkustamisen sijasta kunnostetaan koteja ja ostetaan autoja. Myös Venäjän kotimaan matkailu on kasvanut, samoin kuin matkailu Baltiaan ja muihin uusiin EU-maihin, Lehtonen sanoo.
Hän muistuttaa, että venäläisten matkustus ulkomaille on edelleenkin varsin rajallinen suhteessa maan väestöön. Venäläiset tekevät noin kymmenen miljoonaa ulkomaanmatkaa.
- Tälle joukolle Suomi on jo tuttu. Venäjä on pidemmällä aikavälillä Suomen matkailuelinkeinolle yhäkin suuri potentiaali. Talouskasvun myötä venäläiset vaurastuvat ja yhä useampi pystyy matkustamaan ulkomaille. Lähimaat ovat ensimmäinen tutustumiskohde, Lehtonen muistuttaa

Spetsnaz
14-04-2004, 16:28
Обсуждение на русском http://www.russian.fi/forum/showthread.php?s=&threadid=3972. Здесь только по-фински.

Spetsnaz
14-04-2004, 18:49
Ja niin kuin yleensä, ongelman syyn etsitään ulkopuolella. Viro tulee EU:hun, Euro kallistuu jne. Mutta viisaat päät eivät huoma, että palvelutaso Suomessa venäläisille on samalla huonolla tasolla kuin vuodet sitten. Harvassa paikassa on palvelut venäjäksi (Lappeenrannan ja Imatran lukuun ottamatta). Palveluista kertovien tietojen lyöttäminen venäjäksi on todella vaikea. Harvoin yrityksellä on webbisivun venäjäkielinen versio, puhumatta muista tietolähteistä.

Totta kai ihmiset lähtevät Viroon, mutta ensimmäinen syy ei ole hintataso, vaan matkan ”helppous”. Minäkin olisi valinnut paikkaa, jossa minä ylipäätän ymmärrän, mitä minulle sanotaan.

Hyvä että asiasta kerrotaan ja artikkelin mukaan yritetään tehdä jotain. Mutta, tulos varmasti tulee samanlainen kuin ennen, ylijohto puhuu, toimituskunta paikan päälle ei liikkuu. Ja taas voidaan syyttää Viron EU:n jäsenyys.

Илья
14-04-2004, 20:08
Spetsnaz
On se kumminkiin monipuolinen juttu.
Etukäteen kannattaa lajitella kulkijoita venäjän puolelta: totta kai on "päiväturistejä" ja sitten noita, jotku on pitempään aikaakiin suomen puolella. Muun lisäksi on työntekijoitakiin, mihe joukon minäkiin kuulun. Työntekijoiden määra venäjän puolelta lupasi lisääntyä tänä vuonna. Ja totta meisseli: nykyaikaiset alkoholin hinnat suomessa pakottaa vodkaturistien pysyä kotona.
Minulle vain ei ole tietoa, mikä määrä turisteja luokitettuna (ks. ylös) liikkuu venäjältä suomeen.

Spetsnaz
14-04-2004, 20:13
Илья
Koska on mainittu hotelliyöpymiset, niin veikan että kyseessä on liikematkailijoita ja tavallisia turisteja.

Илья
14-04-2004, 20:27
Spetsnaz
Sorry minä aloitin tästä (http://www.russian.fi/forum/showthread.php?s=&postid=77777#post77777)
Siellä ei ole ollut tarkennuksia, ja ei ollut aikaa lukea tätä palstaa kunnollaan.
Mutta kuitenkiin esitiin oman ajatuksen siitä :)

Spetsnaz
15-04-2004, 13:14
Minä ihmettelin, miksi se tulee niin yllättävästi. Oli vain ajan kysymys, ennen kuin Venäjällä oleva ”Suomi-hyvä-palvelun-laatu” imago alkaa häipyä. Liian vähän toimituskunnat kiinnittyivät huomiota tähän kysymykseen. Mutta katsotaan, tuleeko MEKin toiminnasta jotain :)

prohodjamimo
15-04-2004, 13:27
jahaa:

Venäläisten matkailu Suomeen kasvussa

Helsinki (STT)

Venäläisten matkustusinto Suomeen on euron vahvistumisesta huolimatta kasvussa. Venäläiset tekivät viime vuonna Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta kaikkiaan 1,53 miljoonaa matkaa, mikä oli pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Sama tahti on Kaakkois-Suomen osaamiskeskuksen mukaan jatkunut tämänkin vuoden puolella. Tammikuussa matkojen määrä oli 4, helmikuussa 8 ja maaliskuussa 3 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Päivitetty 15.4.2004 3:00:49

http://www.turunsanomat.fi/osasto/?ts=1,2,0,0,159463,2004-04-15
:eek:

Илья
15-04-2004, 14:04
prohodjamimo
Se varmaan tarkottaa "päiväturistien" määrää?

Antz
18-04-2004, 20:25
Uskon että venäläisten matkatoimistojen hotellivarauksien määrän laskeminen johtuu siitä että yhä useampi venäläinen matkailija tulee Suomeen oma-aloittesesti.